Escull un color: Tamany del text:

Es troba a:

Inici Informació Història de la Biblioteca
Imprimeix Correu electrònic

Història de la Biblioteca

expedient de creació de la BibliotecaAcí podeu trobar l'expedient corresponent a la creació de la Biblioteca de l'any 1943.

Llarga és la tradició de biblioteques públiques o privades a la ciutat de Vinaròs. Probablement les primeres biblioteques organitzades com a tal es van desenvolupar al segle XVI i XVII als convents de Sant Elm i de Sant Francesc de la ciutat. Cal no oblidar la biblioteca privada de l’advocat Jaume Miralles, conservada parcialment a l’Arxiu Municipal, amb exemplars compresos entre els segles XVI i XVIII. Ja als segles XIX i XX cal mencionar la biblioteca del Centre Republicà; la biblioteca del Centre Catòlic, encara avui conservada en part a l’església arxiprestal de la Mare de Déu de l’Assumpció; i les biblioteques museu dels centres escolars de Sant Sebastià i Misericòrdia desenvolupades durant la dictadura de Primo de rivera.

Tot i aquests precedents el forment de l’actual biblioteca cal buscar-lo a mitjants del passat segle XX. L’any 1943 l’Ajuntament de Vinaròs, presidit en aquell moment per l’Alcalde Jaume Talavera Ratto, va donar a l’Obra Sindical d’Educació i Descans la Biblioteca Municipal, cedida a l’Ajuntament per la Junta d’Intercanvi del Ministeri d’Instrucció Pública.

Aquesta Biblioteca havia estat sol·licitada al Ministeri seguint un acord de ple adoptat per la Corporació Municipal el 23 de febrer de 1942, amb l’objectiu de “que la joventut de Vinaròs, pogués tenir els mitjans suficients per cultivar la seua intel·ligència i formació cultural”. El Ministeri d’Educació Nacional mitjançant un ofici de data 25 de setembre va remetre la citada biblioteca amb dos fitxers per al seu més senzill ús. L’Ajuntament, en aquell moment es va trobar amb un ampli lot de llibres però sense espai físic per a dipositar-los . És per això, que el 25 de gener de 1943 prenia l’acord de cedir en dipòsit la biblioteca completa a l’Obra Sindical, sota la responsabilitat del seu delegat i cap, Rafel Llatser Pascual.

Les obres que van constituir aquella primera biblioteca estaven organitzades entorn a 11 àries temàtiques: obres generals (8 obres); filosofia (12 obres); teologia i religió (12 obres); ciències socials (35 obres); història i geografia (44 obres); Secció infantil (138 obres); belles arts (16 obres); Literatura (16 obres); ciències aplicades (39 obres); filologia i lingüística (13 obres); ciències pures (107 obres).

Per primera vegada Vinaròs comptava amb una biblioteca amb una certa ordenació d’acord a un fitxer de matèries “amb la finalitat de que els lectors puguen sense necessitat d’acudir al catàleg conèixer els llibres que sobre una determinada matèria existeixen a la Biblioteca. Al mateix temps col·locats els llibres d’aquesta forma s’obté una ordenació topogràfica que permet en qualsevol moment conèixer la sustracció de qualsevol obra”.

Posteriorment, el dimarts 2 de març de 1965 a les 20.00 hores es va inaugurar la Biblioteca pública Municipal, instal·lada a la planta primera de l’edifici dels Jutjats situat a la plaça de “La Mera”. Aquesta nova biblioteca era fruit dels treballs de la junta del patronat de la Biblioteca constituïda per Ortega Costa, Ramon Espuny, José Santos i l’encarregat de la biblioteca Manuel Foguet. Aquesta comissió havia estat constituïda a sol·licitud de l’alcalde de la ciutat: Fco. José Balada.

En aquell moment el nou fons bibliogràfic va procedir de les aportacions dutes a terme pel director del Centre Coordinador de Biblioteques de Castelló, Sr. José Sánchez Adell, i pel Servei Nacional de Lectura. Com a anècdota, cal dir que l’acte de inauguració, al que va assistir el Delegat provincial de Informació i Turisme, va ser enregistrat pels serveis provincials del NO-DO.
 

Previous Següent
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Guies de lectura Guies de lectura Ací teniu una guia digital per a pares i mestres amb propostes d'animació lectora per a públic infantil i juvenil editat per la General... Llegir...
Campanya Difusió Lectora Campanya Difusió Lectora          Amb la finalitat de crear i promoure l'hàbit de la lectura en la població es posa en... Llegir...
Activitat Activitat                        ... Llegir...
Campanya Campanya L'Ajuntament de Vinaròs, a través del Gabinet de Normalització Lingüística, impulsa una campanya de targetes d'invitació d'aniversari. ... Llegir...
Conmemoració Conmemoració Descarrega't la programació de la commemoració de la XV Fira del Llibre Llegir...
Estrena de la web Estrena de la web Ei! Per fí estrenem la web! Què opines, t'agrada? Trobes a faltar alguna cosa? Envia'ns la teva opinió a biblioteca@vinaros.org. Llegir...

Novetats_del_mes_de_la_Biblioteca_de_Vinaros descarrega-activitats-biblioteca-vinaros


Agenda


© 2011 Biblioteca Pública de Vinaròs, pl. de l'Hort dels Escribano, s/n. 964.459.590